Denemarken is het beste land om als vrouw te wonen. Het stoot daarmee de buren in Zweden van ‘de troon’, volgens de jaarlijkse ranglijst van het Amerikaans tijdschrift US News & World Report.

Om tot de lijst te komen, ondervroeg US News meer dan 9.000 vrouwen in 80 landen.

De enquête vormt onderdeel van een breder pakket aan onderzoeken over ‘de beste landen’, onder meer op het gebied van economische invloed en kwaliteit van het leven.

Alle landen ontvingen een score van 1 tot 10 op vijf terreinen: mensenrechten, gelijkheid tussen mannen en vrouwen, inkomensgelijkheid, vooruitgang en veiligheid.


21. Het overwegend katholieke Polen ligt recent onder vuur omdat de zittende nationalistische regering de rechten op abortus sterk wil inperken. Op het gebied van inkomensgelijkheid scoort het land bijzonder slecht: 0,8. Met de gelijke behandeling van mannen en vrouwen is het iets minder dramatisch gesteld: 5,3

Foto: Omer Messinger / Getty

20. Met de veiligheid (7,3) en mensenrechten (6,2) zit het goed in Portugal. Het land is nog altijd herstellende van de financiële crisis van 2008. Inkomensongelijkheid is daarom een probleem (1,3).

Foto: Pedro/Creative Commons

19. Italië zit in de middenmoot en scoort een 5,8 op gelijke behandeling van mannen en vrouwen, een 4,2 bij vooruitgang en een 6,2 voor mensenrechten. De werkloosheid onder vrouwen blijft echter een issue.

Foto: RossHelen / Shutterstock

18. Ook in Spanje is de werkloosheid een groot probleem. In het verlengde hiervan is ook de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen relatief groot (1,4). Het land maakt wel stappen op het gebied van gelijke behandeling (6,4) en mensenrechten (6,2).

Foto: Marco Luzzani / Stringer / Getty Images

17. Japan scoort een dikke 10 als het gaat over vooruitgang.  Op het gebied van gelijke behandeling scoort het land echter een ontluisterende 0,7.

Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images

16. Ook in de VS is inkomensongelijkheid een aanhoudend probleem. Het land scoort op dit punt 1,4. Met de vooruitgang gaat het beter (8,8). Ook presteren de Amerikanen vrij sterk op het gebied van gelijke behandeling (7,6 ).

Foto: mangostock / Shutterstock

15. Ierland. Het relatief conservatieve Ierland scoort niet heel hoog op vooruitgang, slechts een 3,6. Hetzelfde cijfer krijgen de Ieren voor inkomensgelijkheid. Met dank aan de goede mensenrechtenscore van 8,1 eindigt Ierland toch hoog in de ranglijst.

Foto: Charles McQuillan/Getty Images

14. Eén van de belangrijkste voorvechters van persoonlijke vrijheden, Frankrijk, scoort goed op veel terreinen. Maar ook hier moet de 'gender gap' wat betreft salarissen nog overbrugd worden: 2,4.

De vrouw van de Franse president Brigitte Macron. Foto: Claude Paris (Associated Press)

13. Net als de Fransen scoort het VK goed op het gebied van gelijke behandeling en mensenrechten: een 8,5 en 9 respectievelijk. Inkomens van mannen en vrouwen vertonen echter enorme verschillen, wat leidt tot een magere score van 2,8 op dit punt.

Foto: Leon Neal / Getty

12. De kwaliteit van leven in Oostenrijk is uitstekend, mede ook dankzij het feit dat Wenen een ontzettend leefbare stad is. Ook hier blijft de inkomensgelijkheid tussen mannen en vrouwen een punt van aandacht, met een score van slechts 5,5.

Foto: creativemarc / Shutterstock

11. Luxemburg scoort niet alleen goed wat betreft de kwaliteit van het leven - met het hoogste gemiddelde inkomen in de EU - maar haalt ook een 6,2 voor inkomensgelijkheid.

Foto: Alexey Fedorenko / Shutterstock

10. Het land van het Wirtschaftswunder scoort logischerwijs goed op 'vooruitgang', een 9,2. De 7,6 van Duitsland voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen behoeft echter verbetering.

Foto: AP/Jens Meyer

9. Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland is de jongste vrouwelijke regeringsleider ter wereld...maar op het gebied van gelijke behandeling van mannen en vrouwen komt Nieuw-Zeeland niet verder dan een  7,6.

Foto: Guaxinim / Shutterstock

8.De levensverwachting voor zowel vrouwen als mannen is hoog in Australië en de mensenrechtenscore reflecteert dat: 9,1. Ook op het gebied van gelijke behandeling gaat goed met een score van 8,4.

Foto: PomInOz / Shutterstock

7. Het vredige en welvarende Zwitserland scoort een ijzersterke 9 op gelijke behandeling.

Foto: Roman Babakin / Shutterstock

6. Canada scoort een 10 voor zowel veiligheid als kwaliteit van leven en eveneens een 9 voor gelijke behandeling.

Foto: Alison Millington

5. Finland is het eerste land ter wereld dat vrouwen algemeen kiesrecht gaf. Twee op de vijf parlementsleden is vrouw. Op het gebied van vooruitgang scoren de Finnen een 8,8, bij gelijke behandeling een 9,4 en bij inkomensgelijkheid een 8,2.

Foto: sourceKIRAYONAK YULIYA / Shutterstock

4. Nederland scoort goed op het gebied van vooruitgang (9), gelijke behandeling (een klinkende 10), maar inkomensgelijkheid blijft achter met een score van 6,7.

Foto: Rutger Hollander

3. De genereuze ouderschapsverloven in Noorwegen maken het welvarende land één van de beste voor vrouwen.

Foto: Mostovyi Sergii Igorevich / Shutterstock

2. Zweden zakt één plaatsje dit jaar, omdat Denemarken de buren voorbijstreeft. Volgens YouGov hebben Zweden de meest positieve houding ten opzichte van gelijke behandeling in de hele wereld. Ook met de inkomensgelijkheid gaat goed: 9,2.

Foto: Chris Jackson/Getty Images

1. De derde Scandinavische hoogvlieger rondt de top 3 af: Denemarken. Dit land scoort zeer hoog bij mensenrechten en gelijke behandeling, onder meer dankzij een inkomensafhankelijke kinderopvang.

Foto: alexdrim / Shutterstock